ilość porcji : 6-8 kawałków z małej tortownicy o średnicy 15cm
- 2 małe śmietany 36%
- 2 łyżki cukru-pudru
- około 400g pokruszonych wafelków
- około 300g porzeczek
- 250g borówek
- 1/3 kostki margaryny
Margarynę wymieszaj ręką z 1/3 pokruszonych wafelków i wyłóż masą spód tortownicy ( o średnicy 15cm). Ubij śmietanę i dodaj cukier-puder. Połóż na warstwę wafelków, dodaj część owoców i znów śmietanę. Dalej ponownie wafelki, śmietana i owoce do dekoracji. Wstaw do lodówki na około 3h. Po tym czasie może zdjąć rant (śmietana powinna się "scalić"). Podawaj schłodzone.
Notka:
1. warto wybrać (jeśli nie lubisz tych owoców) inne, które też mają wyrazisty smak jak agrest, truskawki, itp. Odradzam ananas, brzoskwinie z puszki czy maliny, bo owoce znikną w smaku śmietany
2. jeśli boisz się czy śmietana się scali - możesz rozpuścisz łyżeczkę żelatyny w 2 łyżkach wrzątku, ostudzić i dolać do miksowanej śmietany. wtedy śmietana szybciej stężeje i będzie bardziej zwarta
P.S
Szczególnie polecam deser na tarasie przy zachodzie słońca w ciepły lipcowy wieczór, z ukochaną osobą przy boku i lampką szampana lub dobrego wina :)
4 komentarze:
Ale gratka!!! pyszności...i takie łatwe ze tylko robić:)
owoce, taras i zachód słońca, to cudowny pomysł.
ach...
język wariuje, kubki smakowe szaleją!
zapowiada się obłędnie pysznie...
Prześlij komentarz