środa, 13 lipca 2011

lasagne z dziewczętami

Zapowiadana wcześniej domowa lasagne!

Najpierw z Marczą, Hipisem i Fasolą zrobiłyśmy obiad, następnie na deser - tiramisu cups. Niestety zabrakło baterii w aparacie ale uratował nas telefon Hipisa ^^ Dlatego bardzo, bardzo, BARDZO dziękuję za zdjęcia :*


ilość porcji: duża blacha starcza dla 6-8 osób

  • 1 opakowanie prostokątnych płatów makaronu
  • 500g mięsa mielonego 
  • 2-3 cebule
  • 1 duży słoik przecieru pomidorowego
  • 200g sera żółtego w kawałku
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz i sól

Do garnka wlej trochę oleju i rozgrzej. Tylko nie wkładaj dłoni do garnka jak zrobiła to Marcza ^^ Podsmaż pokrojoną uprzednio dość drobno cebulę. Następnie dodaj mięso. Duś je pod przykrywką przez 10 minut. Na końcu dosól je i dodaj pieprz do smaku. Nie zapomnij o przyprawach!

Blachę posmaruj masłem (podstawę i boki). Na spodzie połóż warstwę makaronu. Następnie nałóż połowę mięsa i dodaj połowę przecieru pomidorowego. Znów warstwa makaronu i ponownie mięso z makaronem. Na górze ostatni makaron i posyp go startym żółtym serem.

Lasagne włóż do piekarnika (180 stopni) na około 30-40minut.

Notka:
1. im mniejsza blacha - tym wyższa lasagne i więcej warstw
2. możesz dodać więcej warzyw - lasagne będzie lepsza i zdrowsza
3. nie zrobiłyśmy sosu beszamelowego, żeby obiad nie był za ciężki


Zdjęcia trochę głupawe, ale spotkanie było baaaaaaaaaaaardzo udane! Tyle czasu się nie widziałyśmy! Było nadzwyczaj "kulturalnie" ^^ Filiżanki z Lubiany musiały się pojawić i sztućce nieomalże rodowe - również!

etap I : Marcza kroi cebulę
etap II : Marcza smaży cebulę z mięskiem

etap III : Hipis wcina gotową lasagne!
kultura musi być! - Fasola a'la herbatka u królowej Elżbiety
z paluszkiem i okularkami
przesłodkie, niestety rozmazane
z Fasolą stanowimy dobrany duet ^^

i kolejne zdjęcie w stylu "słodkie dziunie"

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...