piątek, 29 lipca 2011

borówkowo-brzoskwiniowe vanilla cups

Dziś rano wpadłam na pomysł przerobienia przepisu na mini-cups (patrz: tiramisu cups, summer fruit cups i raspberry cups). O co chodzi? Żeby śmietanę zastąpić innym składnikiem, który ma się przeważnie w domu. Padło na serek waniliowy (stąd vanilla cups). Poza tym, pojawiają się na bazarach nektarynki, morele i brzoskwinie, dlatego warto spróbować to wszystko jakoś połączyć :)



ilość porcji: 4 szklaneczki dla 4 osób

  • 1 paczka borówek amerykańskich 250g
  • 1 brzoskwinia/ morela/ nektarynka
  • 1 serek waniliowy
  • pokruszone wafelki lub biszkopty albo herbatniki

Na spód wsyp pokruszone wafelki. Na to połóż serek, borówki i znów wafelki. Ponownie serek i na to owoce : brzoskwinię i borówki. Włóż do lodówki i podawaj schłodzone :)

Notka:
1. do środka możesz włożyć też inne owoce sezonowe :)
2. dobrym pomysłem jest też użycie jogurtu naturalnego, jeśli uważasz, że deser jest za słodki



Borówki bardzo dobrze pasują do brzoskwiń, ponieważ brzoskwinie są delikatne w smaku i żółte, a borówki silnie kontrastują z nimi smakowo i kolorystycznie (są trochę kwaskowate i ciemno niebieskie). Dlatego najlepiej jeśli używasz dwóch owoców dobierz je tak, by pasowały do siebie na zasadzie kontrastu. Wtedy deser nabierze charakteru.

Już widzę siebie w Helsinkach, w ogrodzie przed domem na wyspie o zachodzie słońca i z borówkowo-brzoskwiniowym vanilla cup w dłoni. Obowiązkowo świeży powiew wiatru a gdy się ściemni widok rozgwieżdżonego nieba. Finlandio przybywamy! :)

Brak komentarzy:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...