środa, 27 lipca 2011

węgierskie leczo

Tym razem gratka dla wegetarian, ale (jak się zaraz okaże) nie tylko!

Leczo to mieszanka duszonych ze sobą warzyw, zwykle dość ostre. Szczerze mówiąc jest to najłatwiejszy obiad jaki można zrobić, najtańszy i można do niego włożyć wszystko. I zawiera same witaminy. To tzw. "zrzutka z całego tygodnia" ^^.


  • 4 duże cebule
  • 4 pomidory
  • 3 małe cukinie
  • 3 papryki (czerwona, zielona i żółta)
  • kiełbasa podwawelska
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • olej

Do dużego garnka wlej 4-5 łyżek oleju i dobrze rozgrzej. Pokrój dość drobno cebule i podsmaż w garnku. Pokrój cukinię i usuń z niej nasiona. Następnie papryka i pomidory. Wszystkie składniki dodawaj w takiej kolejności, kiedy je pokroisz. Zmniejsz ogień, przykryj przykrywką garnek i duś 30minut. W tym czasie podsmaż na patelni pokrojoną kiełbasę i wrzuć do garnka. Na sam koniec, po uduszeniu, dodaj sól, pieprz i bazylię.

Notka:
1. warto dodać też, dla zaostrzenia smaku, czosnek lub ostrą pastę z papryki
2. jeśli jesteś wegetarianinem, nie dodawaj mięsa :)
3. bardzo dobrze pasuje tu też kukurydza czy fasola, dlatego śmiało możesz jej użyć!




A już w przyszłym tygodniu będę odkrywać finlandzkie smaki z Fasolą i Jankiem, bo zagościmy w stolicy Finlandii - Helsinkach. Pasztet z łososia? Kiełbasa z łosia? Mam nadzieję, że tego wszystkiego spróbuję i NA PEWNO podzielę się tym z Wami :)

5 komentarzy:

Kasia pisze...

pycha leczo :) ale fajnie Ci się papryczka przekroiła hehe sweet :D

aga pisze...

lubie takie jedzonko:)

Anonimowy pisze...

uwielbiam leczo, to jeden z takich moich smaków dzieciństwa. :>

mopswkuchni pisze...

Moje jest prawie identyczne, nawet kiełbasę daję tę samą :) Pozdrawiam

Paula pisze...

uwielbiam to danie w porze wakacji :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...