środa, 6 lipca 2011

tiramisu cups

Ten wpis dedykuję najwspanialszym dziewczętom na świecie : Fasoli, Marczy i Hipisowi <3


Minimalizm zagościł do kuchni! Lekkie tiramisu w mniejszym wydaniu to alternatywna wersja klasycznego deseru, który kojarzy się z mnóstwem kalorii. Od dzisiaj nie musisz sobie odmawiać przyjemności!



Na spotkanie z Hipisem, Marczą i Fasolą wymyśliłam ten mini-deser, ponieważ jest prosty i szybko się go robi. Co więcej wygląda NAPRAWDĘ efektownie, pomimo swoich rozmiarów.
To, żeby razem coś ugotować, było pomysłem Marczy. A dodatkowo stało się okazją do zebrania we czwórkę jak "za dawnych, dobrych lat". I udało się!

Najpierw przyrządziłyśmy tiramisu, następnie lasagne (przepis znajdziesz tutaj :) ). Jak się łatwo domyślić - wszystko wyszło niesamowicie smaczne! I rozgrzało dyskusje na temat otwarcia pewnego lokalu... Ale tego nie zdradzę, żeby przyszła konkurencja nie czytała ^^ W każdym razie mamy cudowną wizję wspólnej współpracy w gastronomii.


A teraz pora na bajecznie łatwy i efektowny przepis na tiramisu cups.

ilość porcji: 4 małe szklaneczki

  • 1 serek mascarpone 250g
  • 1 śmietana mała 36%
  • 3 łyżki cukru-pudru
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • kawa rozpuszczalna
  • zagotowana woda
  • 1 łyżka amaretto lub innego słodkiego i aromatycznego alkoholu
  • 1 gorzka czekolada
  • maliny lub borówki amerykańskie do dekoracji

Śmietanę ubij na sztywno mikserem. Dodaj cukier-puder i serek mascarpone. Zmiksuj. Biszkopty połam na mniejsze części. Połowę tabliczki czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. Zalej wrzątkiem kawę (około pół szklanki wody) i mieszaj aż troszkę przestygnie. Dodaj do kawy alkohol.

Deser będzie się składał z 3 warstw biszkoptów :
1. na spodzie - suche
2. w środku - maczane w kawie z alkoholem
3. na górze - suche

Ułóż pierwszą warstwę suchych biszkoptów na spód szklanki. Do rękawa cukierniczego nałóż masę ze śmietany i serka mascarpone i wyciśnij na biszkopty. Następnie druga warstwa - zanurz części biszkoptów w kawie i ułóż na śmietanie. Następnie polej biszkopty rozpuszczoną czekoladą. Teraz znów kolej na masę śmietankową. Na nią połóż trzecią warstwę biszkoptów - suchych. Na to znowu śmietana.

Włóż do lodówki, żeby desery się schłodziły. Przed podaniem zetrzyj kawałek czekolady, posyp tiramisu. Połóż owoce i podawaj.

Notka:
1. kawę zrób taką mocną jaką lubisz.
2. alkoholu dodaj tyle, żeby Ci smakowało. nie może być za dużo, bo będzie czuć sam alkohol
3. zrobiłam 3 warstwy biszkoptów suchych i mokrych, żeby deser nie był nudny i jednolity
4. jeśli masz inne owoce - ananas, brzoskwinię, czereśnie lub truskawki - możesz je spokojnie zastąpić malinami czy borówkami
5. deser jest na tyle elastyczny, że zamiast biszkoptów możesz dodać same owoce - wtedy deser będzie jeszcze mniej kaloryczny :)


Dziękuję dziewczynom za pomoc, bo miałyśmy dużo frajdy w robieniu deseru a, chyba musicie przyznać, wyszedł naprawdę zjawiskowo! :)





3 komentarze:

Niebieska Pistacja pisze...

też niedawno robiłam :) fajnie Twoje wygląda
http://niebieskapistacja.blox.pl/

agnieszka pisze...

Bardzo fajny deser, uwielbiam te z malinami :) Pozdrawiam! :)

Shyfull pisze...

Bardzo fajnie się prezentuje ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...