Jak się czujesz kiedy ktoś zdradza Ci tajemnicę? Podekscytowany? Szczęśliwy? | How you feel when someone tell you the secret? Excited? Happy? |
Uważaj... za chwilę zdradzę Ci sekret na najlepsze ciasto na pierogi na świecie! Nie klei się, jest proste, szybkie i przepyszne. Jednym słowem idealne, które nie może się nie udać! Przepis sprawdzony przez jedną z najlepszych gospodyń jakie znam oprócz mojej Babci i Mamy - Ciocię Ulę. | Watch out... in the moment I'll tell you the secret for the best pierogi dough in the world! It's easy, fast and delicious! You can do it! The recipe is tasted by one of the best hostess who I know, apart from my Grandma and Mum, my Ant Ula. |
|
|
Z mąki usyp na stolnicy kopczyk. Wbij do środka jajko, dodaj oliwę. Zagotuj wodę i wlej część wrzątku. Zagniataj dość szybko. Dodaj resztę wrzątku i wyrób, aż powstanie gładkie ciasto. Odkrój kawałek do rozwałkowania a resztę zawiń do torebki. Po rozwałkowaniu wytnij kubkiem koła, nałóż łyżeczkę farszu i zalep. | From the flour make a mound. Add a yolk and oil. Boil the water and add part of it. Make the dough fast. Then mix with the rest of water. Take a part of the dough. The rest of it put to the plastic bag. Make the dough thin and cut cirles using a cup, put a teaspoon of filling and stick. |
Notka: 1. woda musi być bardzo gorąca - inaczej ciasto nie będzie dobre 2. po rozwałkowaniu masa powinna być grubości około 5mm 3. nie musisz wycinać kółek z ciastek - mogą to też być kwadraty (więcej informacji niżej :) ) 4. farsz może być słodki lub słony - mięso, ser biały z rodzynkami, jabłka, mak, kapusta i grzyby 5. jeśli nie wiesz jak "zagiąć" pierogi na końcu - obejrzyj mini-instruktarz ;) 6. NIE PODSYPUJ CIASTA MĄKĄ!!!!!! jest na tyle natłuszczone, że jest to zbędne. nie będzie się przyklejać do stolnicy | Note: 1. the water must be very hot!! 2. make the dough thin for 5mm 3. you don't have to cut the cirles from the dough - there can be other shapes :) 4. the filling should be sweet or salty 6. DON'T ADD MORE FLOUR WHILE MAKING DOUGH THIN! it has enough oil inside and won't stick to pastry board |
możesz wykrawać szklanką krążki, napełnić ciastem, składać na pół i zaciskać brzegi, |
układać farsz porcjami na brzegu ciasta, zawijać ciasto i wycinać pierożki specjalnym wykrawaczem lub |
wykrawać radełkiem lub nożem kwadraty, napełniać farszem, składać w trójkąt i zaciskać brzegi |
6 komentarzy:
Na ile pierogów średniej wielkości wystarczy tego ciasta - z fajnego chyba przepisu?
drogi Anonimie,
zależy jakiej mają być grubości ale jesli to będą około 3mm to powinno wyjść plus-minus 70 średnich pierogów
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Właśnie zabieram się za robienie ciasta, niestety potrzebuję podwójną ilość :)
Zrobię dziś, i przetrzymam w lodówce do soboty :)
Mam nadzieję, że wszystko będzie z ciastem dobrze. Niestety nie będzie czasu na wyrób ciasta w dniu ich pałaszowania :)
Pozdrawiam.
Beata - Anonim :D
Mam ostatnie pytanie.
Właśnie wyrobiłam ciasto w ilości 6 szklanek mąki, 3/4 szklanki oleju, 2 żółtka, i na tą ilość mąki, wody według przepisu było za dużo o całą szklankę. (2 i 1/4 szklanki wody na 6 szklanek mąki)
czy to normalne? Zależne od mąki?
Dodaję - że ciasto wyszło pięknie, bez tej całej szklani wody, i wyrabiane było z wrzącą wodą.
Czy to może mieć związek z rodzajem mąki?, czy w przepisie jest błąd i i ilość wody - 1 i pół szklanki na 4 szklanki wody jest błędna?
Beato :),
ilości podane w przepisie są dobre i nie zalęzy to od ilości mąki :)
chodzi o to, że nie powinno się robić jednego ciasta x2, ponieważ często ciasto wychodzi inaczej i zmieniają się proporcje pewnych składników.
dlatego zrobiłabym 2 ciasta osobno a potem je razem połączyła w jedno duże :)
jakiej wielkości ma byc szklanka?
Prześlij komentarz